Iaeste.no

FORBEREDELSERFør jeg reiste tok jeg noen vaksiner som ble anbefalt på helsestasjonen og kjøpte noen norskelegemidler som jeg ble anbefalt å ta med (Paracet, Zyrtec, Imodium og noe annet som jeg bleanbefalt på helsestasjon). Hadde ikke noe bruk for noe av dette og tror jeg også hadde klartmedfint uten vaksinene. Vaksinene kostet ca 1000kr og noen av di bør settes i god tid før manreiser.
En reiseforsikring må du ha før du kan dra. Siden det hadde vært en del uroligheter i Libanonrett før jeg dro så ble jeg anbefalt å ta opp en tilleggs risiko/krigsforsikring for å være dekket vedeventuelle uroligheter. Denne krigsforsikringen kosta flesk, jeg endte opp å betale 3000kr formin hos Gauda, til sammenligning skulle Gjensidige ha 6000kr for 2 måneder. Den vanligereiseforsikringen kostet 300kr for et helt år i hele verden. I etterkant viste det seg at jeg ikkehadde noe bruk for den krigsforsikringen og ingen av de andre IAESTE – studentene hadde enslik forsikring men man vet aldri hva som kan skje.
Bestill flybillett så tidlig som mulig, med en avbestillingsforsikring kan du komme billig ut av detdersom det skulle skje noe. På grunn av urolighetene i mai før jeg bestilte og den kortebestillingstiden var de tradisjonelle billettene som andre har brukt tidligere veldig dyre, fra7000 til 15 000kr. Jeg fløy med AEROFLOT til 4000kr. Dette betydde at jeg måtte fly om Moskvamed en ganske betydelig layover, men det gjorde det mulig for meg og reise inn til Moskva åsjekke ut den røde plass som gjorde at det absolutt var verdt den ekstra tiden.
Visum fikk jeg på flyplassen uten noe problem. Dette måtte jeg utvide senere men det var ikkespesielt vanskelig. De fleste IAESTE – studentene gjorde det på samme måte men det er anbefaltav UD at du søker på forhånd.
Kjøp en Lonelyplanet bok. Det kom ut en ny i 2008, denne er veldig kjekk og har også en liten bitom historien til landet. Det lønner seg og lese seg litt opp om historien og politikken i landet.
Spesielt konflikten med Israel. Jeg interesserte meg ikke for politikk i det hele tatt før jeg dro,men Libanesisk politikk er noe for seg selv og veldig fascinerende! (Veldig forskjellig fra norskpolitikk siden det hender de skyter på hverandre når de ikke er enig.) Spesielt nå som Hezbullaher et aktivt politisk parti og det skal være valg i mai 2009 som er ganske avgjørende. Det erveldig vanskelig å være i Libanon og ikke bli engasjert i politikk siden det er innblandet i detmeste som skjer. De andre IAESTE – studentene opplevde det på den samme måten.
ANKOMSTDet var en Taxisjåfør som ventet på meg på flyplassen og kjørte meg til AUB (AmericanUniversity of Beirut). Der ble jeg innlosjert selv om det var midt på natten. Det er bare MedicalGate som er åpen midt på natten. Det er lurt å ha med seg papirene som sier at du skal bo på AUBog hvem kontaktpersonen din er lett tilgjengelig i tilfelle problemer. Ta kontakt medkontaktpersonen første dag, de er veldig behjelpelig og ønsker at du skal trives med oppholdet.
BOLIGAlle IAESTE-studenter bor på AUB. Der bor det også en del libanesere som studerer omsommeren og en del internasjonale studenter som studerer arabisk. Man deler som regel rommed en annen student og deler bad med 3 andre rom. Rommene er enkle, men greie. Guttene bori to forskjellige dorms på den ene siden av campus, mens jentene bor på den helt andre siden avcampus. Jeg hadde internett på rommet og det var tilgang på vaskemaskiner i kjelleren.
AUBUniversitet har en kjempevakker campus. Dette er avsperret så kun studenter og de somarbeider på AUB kommer inn. Campus har blant annet fasiliteter som et helt nytt storttreningssenter (åpnet mai 2008) med basketballbaner og svømmehall. Utenfor er det en helt nyfotballbane og en egen beach. Ikke forvent sand på beach’en. Fjell og betong men jeg likte denveldig godt og jeg og romkompisen var der stort sett hver dag etter jobb. Ellers er campus etstort, grønt og behagelig rolig område midt inne i en ellers ganske bråkete by. Veldig sentralbeliggenhet nordvest i Beirut (rett ved middelhavet). Bøttevis av fast-food sjapper rundtcampus. Downtown er bare 10 min med Taxi unna (7kr).
JOBBJeg hadde først jobb ved Facilities Planning and Design Unit(FPDU) på AUB. Det er de som haransvar for alle bygge og restaureringsprosjektene på campus. Det er bare prosjektledere somjobber der og alle var veldig opptatt i perioden jeg var der så jeg lurte på om jeg kunne byttejobb, noe IAESTE- kontoret fikset for meg. Dette lot seg orden siden det var 10 studenter somhadde trakk seg etter urolighetene i mai (valdig feil besluttning!). Det har vært andre nordmennsom har stortrivdes på FPDU noe jeg skjønner godt siden alle var ekstremt hyggelige der.
Den andre jobben min var hos LACECO, et konsulentfirma. Der jobbet jeg hos MechanicalDepartment som designet mekaniske systemer for bygg. Jeg var veldig heldig i perioden jeg varder siden firmaet skulle være med i en stor arkitektkonkurranse for å få en ny kontrakt så jegfikk være med i prosessen med å utarbeide hvilke energieffektive systemer som skulle brukes ibygget og hvordan disse samsvarte med LEED rating system (amerikansk system forklassifisering av energieffektive systemer). Siden avdelingen ikke hadde jobbet med LEED før ogjeg hadde fått noe kjennskap til det gjennom den første jobben min hos AUB fikk jeg mye ansvarog stortrivdes i jobben. Alle var veldig hyggelige og de fleste snakket bra engelsk.
CASHDet går i både US Dollars og libanesiske lire. De tar begge deler overalt så det holder å ha med littUSD når du kommer ned. Minibanker er lett å finne, det er også en inne på campus. For øvrig sågår det an å leve på lønnen man får, men jeg reiste hver eneste helg festet en god del så da gårman fort i minus. Prisnivået i Beirut er høyt sammenlignet med inntekten der nede, men littbilligere enn i Norge.
BEIRUTRett og slett en knall by og bo i. Masse bra utesteder bare en 5 kroners taxitur fra AUB. Det skalsies at Beirut er veldig vestlig influert og man får ikke noe stort arabisk sjokk. Kallenavnet somMidtøstens Paris fra 60-tallet er fortsatt veldig treffende. Det er en grunn til at byen invaderes avrike turister fra resten av Midtøsten vær sommer. Ellers er det trivelig å sitte downtown med gode venner å røyke vannpipe. Alt er helt nybygd og veldig fint. For øvrig har libanesere godespråkkunnskaper og nesten alle som er utdannet snakker flytende både fransk og engelsk.
REISEAnbefaler og reise til andre steder i Libanon i helgene. Morsomt å se mer av det typisklibanesiske. Det er veldig billig å komme seg rundt med buss og taxi. Anbefaler spesielt å dra tilDamaskus. Syria er et veldig annerledes land en Libanon, mye mer konservativt og man finnerknapt amerikanske varer der. Få med et besøk i Ummayad moskèen. Jeg hadde et 7 ukersopphold i Beirut og da hadde jeg tid til å se hele Libanon i helgene. Etter det backpacket jeg iSyria og Jordan i 2 uker før jeg fløy hjem fra Beirut. Dette er ABSOLUTT å anbefale. Jeg hadde enknalltur og fikk sett ekstremt mye, brukte ikke spesielt mye penger heller. Området er veldigtrygt og lett å reise i med veldig mange severdigheter. Høydepunkter var, Damaskus, Petra,ørkensafari med overnatting under stjernene, snorkling i rødehavet og dupping i dødehavet.
SIKKERHETBeirut er en veldig trygg by, hovedsakelig på grunn av mentaliteten til folket. Man føler segveldig trygg selv i de mørkeste smug midt på natten, mye tryggere enn på tur hjem fra byen iNorge. Selv om det hadde vært de mest voldelige treffingene siden borgerkrigen på 80- talletskjedde i mai før jeg kom følte meg helt trygg hele tiden. Det var en del soldater å se ute i gatenemen det ble man fort vant til. Det skal nevens at det var litt skyting og noen bomber som gikk avnord for Tripoli. Jeg følte meg trygg selv når jeg reiste alene til Tripoli.
ALT I ALTJeg hadde et kjempeopphold i Beirut og anbefaler på det sterkeste å reise dit. Du vil oppleve engjestfrihet og vennlighet som man ikke tror det var mulig. Både jeg og rom-kameraten min varekstremt overrasket over gjestfriheten. Et godt eksempel: Jeg traff den første venninna på flyetned som tok meg med på stranda og på fest noen dager senere.
Videre er Beirut en veldig spennende og aktiv by. Alltid noe å finne på. Når jeg reiste videresenere sa alle backpackere jeg snakket med at de hadde blitt positivt overrasket av Beirut og atdet var et av høydepunktene i Midtøsten Hvis det er noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt.

Source: https://www.iaeste.no/portal/files/casual/exchange/traineereport/oldreports/Libanon/2008-Beirut.pdf

Microsoft word - health handout.doc

MHCO Spring Clinic - General Health Care for the Miniature Horse The following handout is based on information from reputable sources as well as the experience and opinions of the author. Participants are encouraged to take as much from the clinic as they wish and to seek the advice of their veterinarian for any concerns regarding their own animals. The Physical Exam Whether looking

Responsible steps program information

Page 1 of 3 Effective 10/1/09 Therapeutic Drugs Included in Program Prerequisite Drugs Category (Target Drug) Celexa, Effexor, Effexor XR, Lexapro, Luvox CR, Paxil, Paxil CR, Pexeva, Pristiq, Prozac, bupropion, citalopram, fluoxetine, mirtazipine, Venlafaxine ER, Wellbutrin, Wellbutrin SR, Antidepressants bupropion, citalopram, fluoxetine, mirtazipine, paroxeti

Copyright © 2010 Health Drug Pdf